Ægtepagt om særeje

Når man bliver gift, får man automatisk fælleseje. Fællesejet omfatter alt, hvad I havde hver for sig, da I blev gift, men fællesejet omfatter også alt, hvad I erhverver Jer i løbet af ægteskabet. Det er ikke sikkert, at man ønsker, det skal være sådan. Det kan eventuelt tænkes, at man indgår ægteskab med en, der har megen gæld eller det kan være, man ønsker at undgå at skulle dele sin virksomhed i tilfælde af skilsmisse.

En ægtepagt er en skriftlig aftale, hvor I tager stilling til en række væsentlige økonomiske spørgsmål. Eksempelvis hvilke aktiver der skal indgå i fællesejemassen, og hvilke der skal unddrages. Man kan også her tage stilling til fremtidig arv, som man eventuelt kan ønske, skal modtages som særeje.

Er man selvstændig, må det tilrådes, at man gør sig tanker om ens virksomheds fortsatte drift i tilfælde af skilsmisse, det forholder sig nemlig sådan, at har man ikke sørget for, at gøre ens virksomhed til særeje, så skal virksomheden deles ved en skilsmisse. Det kan i mange tilfælde have den ubehagelige konsekvens, at man må afhænde virksomheden for at kunne betale halvdelen af dens værdi til den anden ægtefælle.

Der er mange andre alternativer til udgangspunktet om fælleseje, og det kan være meget fornuftigt at gøre sig tanker herom med henblik på enten at begunstige hinanden (ægtefællerne) mest muligt i tilfælde af enten skilsmisse og død eller måske snarere det modsatte. Særeje kan aftales på mange forskellige måder, eksempelvis kan det aftales, at særejet skal omfatte bestemte genstande, ligesom det er muligt at bestemme, at særejet skal udgøre en bestemt brøkdel eller sum af ens formue.

Der er altså mange muligheder for at have fælleseje med kombination af særeje. Derudover er det også muligt at aftale fuldstændigt særeje eller skilsmissesæreje. Fuldstændigt særeje bevirker ved dødsfald, at den afdødes værdier forbliver særeje – den længstlevende kan således ikke få lov til at sidde i uskiftet bo med særejemidlerne. Ved skilsmisse er virkningen af fuldstændig særeje og skilsmissesæreje den samme – der skal ikke ske deling af særejet.

Udover ægtepagter om særeje, findes der:

  • Gaveægtepagter – gaver der er større end de sædvanlige gaver, ægtefællerne har givet hinanden igennem ægteskabet skal anføres i en gaveægtepagt for at være gyldige.
  • Pensionsægtepagter – udgangspunktet er, at pensionsopsparinger ikke deles i tilfælde af skilsmisse. Hvis man ønsker, de skal deles, eventuelt fordi man har indrettet sig således,  at den ene ægtefælle går på deltid for at varetage familiens interesser og som følge heraf får en mindre pensionsopsparing, skal man lave en pensionsægtepagt om deling af opsparede pensioner.

Priser

Udarbejdelse af ægtepagter kr. 2.500,00 inkl. moms (ekskl. tinglysningsafgift kr. 1.660,00). Ægtepagten skal tinglyses for at være gyldig.

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 22 50 10 og få en uddybende og uforpligtende snak og høre hvordan, vi kan hjælpe dig.

SPØRG EN ADVOKAT GRATIS OM EN SAGSVURDERING

KONTAKT

KHURAM AHMED, ADVOKAT (L)

T: 70 22 50 10 M: 40 55 83 44 Mail: kra@inadvokater.dk

BILAL ANDERSEN KHATIB, ADVOKAT

T: 70 22 50 10 M: 28 70 24 40 Mail: bka@inadvokater.dk

NICK SHERIGAN, ADVOKATFULDMÆGTIG

T: 70 22 50 10 Mail: nsh@inadvokater.dk

ZENA ESSKANDARANI, ADVOKATFULDMÆGTIG

T: 70 22 50 10 M: 40 70 55 28 Mail: zek@inadvokater.dk

MATHILDE QWIST, JURIDISK SAGSBEHANDLER/LEGAL INTERN

T: 70 22 50 10 Mail: jur@inadvokater.dk

LAD OS KOMME I GANG

Du er velkommen til at udfylde denne kontaktformular. Vi vil herefter kontakte dig hurtigst muligt.