Hvad er forskellen på separation og skilsmisse?                           

En separation ophæver ligesom en skilsmisse formuefællesskabet og den gensidige forsørgelsespligt, ligesom man heller ikke længere arver efter hinanden.

Forskellen ved en separation i forhold til en skilsmisse er, at den bortfalder, hvis ikke I flytter fra hinanden. Tanken bag separation er, at parterne får en tænkepause forinden, de vælger at lade sig skille. Man bliver således heller ikke automatisk skilt efter en separation, men I skal derimod selv søge om det, når I har været separerede i 6 måneder. Vælger man efter perioden på 6 måneder at blive skilt, skal man gifte sig igen, hvis man fortryder og atter vil være ægtepar.           

Behøver man ikke en tænkepause, og er man enige om, at skilsmisse er den rigtige løsning, kan man få en direkte skilsmisse. Statsforvaltningen laver herefter en bevilling, der er det juridiske dokument på, at I nu er skilt.

        

Hvad kan en advokat hjælpe med?                           

Det er blevet mindre yndigt at følges ad som ægtepar. I 2017 endte ca. 46 % af alle ægteskaber i skilsmisse – svarende til 15.169 skilsmisser. Rigtig mange af dem, der bliver skilt, har børn.

Uanset, om det er dig eller din ægtefælle, der vil skilles, er en skilsmisse hård for de fleste. Der er mange følelser involvereret, mange minder samtidig med usikkerheden om, hvordan fremtiden vil se ud.

Man skal forholde sig og ikke mindst tage stilling til mange ting, såvel på det følelsesmæssige plan, herunder i forhold til eventuelle børn, som økonomisk, hvilket kan være ganske overvældende. Derudover er parterne ofte uenige om flere ting, når samlivet pludselig ophæves – deraf kan kontakten og kommunikationen mellem parterne være svær og problematisk.

Man skal dog altid huske, at for langt de fleste, er det stadig nødvendigt med en eller anden form for kontakt efter en skilsmisse. Dette gælder især, hvis man har børn sammen – uanset om man bliver skilt, er der samvær med børnene, der skal organiseres. Det er derfor så vigtigt, at man får afsluttet ægteskabet ordentlig, så begge parter stadig kan se hinanden i øjnene bagefter og skabe gode nye rammer for børnene, der jo er dem, der oftest bliver hårdest ramt i en skilsmisse.

Det kan derfor være en rigtig god ide, inden skilsmissen ender i uvenskab, at man, uanset om man er den, der ønsker at blive skilt eller ej, rådfører sig med en advokat om ikke alene sine rettigheder og forpligtelser, men i det hele taget får dannet sig et overblik. Der er mange ting at skulle tage stilling til under en skilsmisse. En advokat kan blandt andet hjælpe Jer med:

  • at lave aftaler om dele boet mellem jer (penge, bolig, bil etc.)
  • at lave aftaler omkring børnene

Fastlægge Jeres rettigheder/pligter overfor hinanden efter skilsmissen.

Mange er oprevet og kede af det under en skilsmisse, det kan derfor være svært at kommunikere ordentligt med ens tidligere partner. Ved at involvere en advokat på et tidligt tidspunkt i skilsmissen, kan man ofte undgå, at tingene unødigt går op i en spids, som i sidste ende skader alle parter.     

                 

Ugifte samlevende                            

Selvom man ikke på papiret er gift, lever mange ugifte samlevende i et økonomisk fællesskab. Mange ejer sammen bolig og bil mv., ligesom man har børn sammen uden at være gift.

Vælger man at leve sammen uden at være gift, bør man dog forholde sig til, hvad der skal ske, hvis man en dag ikke længere er sammen enten fordi en af parterne ikke længere ønsker dette eller som følge af dødsfald. Nogle af de ting man skal forholde sig til, er:

Hvis man planlægger at få børn sammen, bliver den biologiske far ikke automatisk registreret som far og får dermed heller ikke automatisk forældremyndighed.

Man arver ikke automatisk hinanden – og det er derfor nødvendigt at oprette et testamente, hvis man ønsker at arve hinanden. Hvis man har børn sammen kan man lave et samlevertestamente. Den længstlevende af parterne vil derved få mange af de samme rettigheder som en ægtefælle i uskiftet bo, hvilket i mange tilfælde kan være fornuftigt.

Går I fra hinanden, tager I hver især det med, som I har købt. Det betyder, at hvis den ene har betalt for Jeres almindelige forbrug – for eksempel dagligvarer og ferier, mens den anden har betalt for bilen, cyklerne og tv’et – så er det altså som udgangspunkt den af Jer, der har betalt for bilen, cyklerne og tv’et, der kan tage disse ting med sig ud af forholdet uden at dele med den anden.

Har man ikke i fællesskab taget stilling til, hvordan man vil sikre hinanden og sine børn, dele ens ting osv. kan der komme mange ubehagelige overraskelser, når et papirløst samliv ophører, uanset om det er ved den enes beslutning eller ved død.

Mange tror, at et sådan tjek og udarbejdelse af aftaler, er meget omkostningsfuldt, men i virkeligheden kan det koste én betydeligt mere, den dag samværet måtte ophøre.

For langt de fleste behøver det ikke at være særligt dyrt eller tidskrævende at få styr på disse ting. Som regel kan et enkelt møde være nok – hvorefter resten kan klares via e-mail mellem jer og advokaten.

Hos IN Advokater tilbyder vi flere forskellige pakkeløsninger tilpasset jeres behov.

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 22 50 10 og få en uforpligtende snak og høre, hvordan vi kan hjælpe dig.

SPØRG EN ADVOKAT GRATIS OM EN SAGSVURDERING

KONTAKT

KHURAM AHMED, ADVOKAT (L)

T: 70 22 50 10 M: 40 55 83 44 Mail: kra@inadvokater.dk

BILAL ANDERSEN KHATIB, ADVOKAT

T: 70 22 50 10 M: 28 70 24 40 Mail: bka@inadvokater.dk

NICK SHERIGAN, ADVOKATFULDMÆGTIG

T: 70 22 50 10 Mail: nsh@inadvokater.dk

ZENA ESSKANDARANI, ADVOKATFULDMÆGTIG

T: 70 22 50 10 M: 40 70 55 28 Mail: zek@inadvokater.dk

MATHILDE QWIST, JURIDISK SAGSBEHANDLER/LEGAL INTERN

T: 70 22 50 10 Mail: jur@inadvokater.dk

LAD OS KOMME I GANG

Du er velkommen til at udfylde denne kontaktformular. Vi vil herefter kontakte dig hurtigst muligt.